Υπάρχουν πολλές ερμηνείες του όρου. Μερικοί το ερμηνεύουν σαν μία κοινωνική συνάθροιση και μαγείρεμα σε ύπαιθρο χώρο.
Άλλοι πάλι τον χρησιμοποιούν για να περιγράψουν το ψήσιμο στο γκριλ.
Ακριβώς αυτές οι στιγμές λοιπόν κάνουν τα μπάρμπεκιου της Somagic τόσο αγαπητά:
Τέλεια προϊόντα σε συνδυασμό με το κατάλληλο σύστημα γκριλ εγγυώνται, ότι μπορούμε όλοι εύκολα και γρήγορα να γίνουμε οι κυρίαρχοι του μπάρμπεκιου.
Ψησταριές κάρβουνου, πλατό ψησίματος, ηλεκτρικές ψηστιέρες ή μπάρμπεκιου υγραερίου...
Barbeque για εμάς ειναι τα υγραερίου της Γαλλικής εταιρείας Somagic (Δείτε βίντεο)
Σύμμαχοί μας σε αυτό είναι και τα κατάλληλα αξεσουάρ.
Γνωρίζοντας το σύστημα της Somagic, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερες δυνατότητες και βρίσκουμε μέσω της Somagic ακόμα περισσότερες χαρές για τη ζωή μας.
Ναι, ο κόσμος της Somagic είναι ένας υπέροχος κόσμος
Παρακάτω σας δίνουμε μερικές βασικές συμβουλές για την προετοιμασία του ψησίματος,το καθάρισμα και γενικότερα τι πρέπει να προσέχετε και να κάνετε όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια ψησταριά υγραερίου ή μια ψησταριά κάρβουνου.
4 Βασικές αρχές:
1. Λάδωσε το φαγητό και όχι τις σχάρες!!
Το λάδι εμποδίζει το φαγητό να κολλήσει. Επίσης προσθέτει γεύση και υγρασία. Βουρτσίζοντας ή ψεκάζοντας το φαγητό με το λάδι λειτουργεί καλύτερα από ότι βουρτσίζοντας τη σχάρα με λάδι.
Δεν σπαταλάς το λάδι σου και αποφεύγεις και μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.
2. Παρακολούθησε το χρόνο και τη θερμοκρασία
Αν ψήνεις σε ένα ψυχρότερο κλίμα ή σε μεγαλύτερο υψόμετρο, οι χρόνοι μαγειρέματος θα είναι μεγαλύτεροι .
Αν ο άνεμος φυσά σκληρά, θα μειώσει τη θερμοκρασία ενός γκριλ γκαζιού και θα αυξήσει τη θερμοκρασία ενός γκριλ κάρβουνου.
Το ψήσιμο στη σχάρα είναι τέχνη και επιστήμη.
Δώστε προσοχή και στα δύο.
3. Κράτα την ροή του αέρα
Ένα γκριλ κάρβουνου χρειάζεται αέρα. Το καπάκι πρέπει να είναι κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά θα πρέπει να αφήνουμε τoυς αεραγωγούς και στο καπάκι και κάτω από την σχάρα ανοικτούς.
Αφαιρείτε τακτικά τις στάχτες στο κάτω μέρος της σχάρας για να μην αποκλειστούν οι αεραγωγοί.
4. Κλείσε το καπάκι
Για τέσσερις σημαντικούς λόγους, το καπάκι πρέπει να είναι κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο.
Διατηρεί τις σχάρες αρκετά ζεστές ώστε να ψήνουν το φαγητό.
Επιταχύνει το χρόνο μαγειρέματος και εμποδίζει την τροφή να στεγνώσει.
Παγιδεύει τον καπνό που αναπτύσσεται όταν εξατμίζονται το λίπος και οι χυμοί.
Εμποδίζει τις εξάρσεις της φωτιάς , περιορίζοντας το οξυγόνο
Καθάρισμα:
Οσο αφορά το καθάρισμα, πρέπει να ακολουθείτε μερικές σωστές πρακτικές για να είσαστε οκ.
Όταν τα κάρβουνα είναι ακόμα καυτά, ανοίξτε τους αεραγωγούς της ψησταριάς κάρβουνού σας, και κλείστε το καπάκι.
Το κάψιμο των λιπών της σχάρας διαρκεί περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με την ποσότητα των λιπών και των υπολειμμάτων τροφών.
Μετά βουρτσίστε την σχάρα σας με την ειδική βούρτσα.
Για την ψησταριά αερίου σας, ανάψτε τους καυστήρες πριν ή μετά το ψήσιμο για 10-15 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία και αφήστε μέχρι να μην παράγεται καπνός.
Χρησιμοποιείστε επίσης τη βούρτσα για καλύτερο καθαρισμό της σχάρας.
Το ηλεκτρικό σας γκριλ το καθαρίζετε ανάβοντας τον καυστήρα σε υψηλή θερμοκρασία και κλείνοντας το καπάκι.
Ο καθαρισμός-κάψιμο λιπών-διαρκεί περίπου 10 λεπτά.
Στη συνέχεια βουρτσίστε τη ζεστή σχάρα με μια καθαρή βούρτσα και το γκριλ σας είναι έτοιμο για την επόμενη εμπειρία ψησίματος!
Ένα άλλο πρόβλημα που συχνά συναντάμε όταν ψήνουμε σε ψησταριές υγραερίου είναι οι εξάρσεις.
Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που αν τους ακολουθήσουμε θα ψήνουμε καλύτερα:
1) Βεβαιωθείτε ότι το σκεύος αλουμινίου μιας χρήσης που βρίσκεται από κάτω έχει καθαριστεί καλά από το περιττό λίπος και δεν έχει υγρασία.
2) Προθερμάνετε το γκριλ σας σωστά, έτσι ώστε να καούν τα υπολείμματα τροφών από τις σχάρες ψησίματος.
3) Βουρτσίστε ό,τι έχει απομείνει με μία βούρτσα.
4) Κόψτε το περίσσιο λίπος από το κρέας.
5) Μην λαδώνετε υπερβολικά το φαγητό σας.
Για το τέλος φυλάξαμε κάποιες συμβουλές για όσους ψήνουν και το χειμώνα.
• Με ζέστη ή με κρύο, το χειμώνα σκοτεινιάζει νωρίς.
Αφιερώστε λίγα λεπτά για να προετοιμάσετε το φαγητό σας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έτσι ώστε να εξοικονομήσετε χρόνο, ή αλλιώς χρησιμοποιήστε ένα φακό ή ένα φως που να ταιριάζει στη λαβή της σχάρας σας.
• Ας ελπίσουμε ότι έχετε αποθηκεύσει τα εξαρτήματα της ψησταριάς σας στο σπίτι, και δεν χρειάζεται να τα ψάχνετε μέσα στο κρύο.
• Πάρτε ένα λεπτό για να φορέσετε κασκόλ ή άλλα αξεσουάρ που όμως θα προσέχετε πολύ να μην ακουμπήσουν στη σχάρα σας.
• Τα γάντια για το χιόνι δεν είναι γάντια για μπάρμπεκιου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ανθεκτικά στη θερμότητα γάντια όταν χειρίζεστε σχάρα σας.
• Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο και σηκώστε το καπάκι όσο το δυνατόν λιγότερο. Ανοίγοντας το καπάκι για να ελέγξετε το φαγητό σας επεκτείνετε το χρόνο μαγειρέματος.
• Βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνά κάρβουνα, ή μια γεμάτη φιάλη υγραερίου.
Φτιάξτε μια ζεστή σοκολάτα στο πλευρικό μάτι της ψησταριάς υγραερίου σας και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε!